SİSTOMETRİ – ÜRODİNAMİ – BASINÇ AKIM ÇALIŞMASI

 

Ürodinami mesane içindeki anlık basınç ve volümlerin ölçüldüğü hastalar için ağrılı olmayan ancak verdiği bilgiler açısından mesane fonksiyonları için ayrıntılı bir testtir.

Ürodinami testi için hastanın mesanesinin boşaltılması sonrası, mesane içerisine bir adet ince yumuşak, can yakmayan bir basınç kateteri aynı şekilde makattan ,bir adet basınç ölçüm kateteri yerleştirilir. Bu iki kateter, mesane içindeki basınçların ölçülmesini sağlar. Mesane içerisine yerleştirilen kateterin bir özelliği de bir ucunun özel bir pompaya bağlanmasıdır. Bu pompa mesane içerisine bilgisayarın belirlediği hızla su pompalar. Bu şekilde dışarıdan verilen steril su ile mesanenin dolumu taklit edilir. Bu sırada mesane çıkışındaki sfinkterin elektriksel aktiviteleri ölçülür.

Dolum aşaması tamamlandığında hastanın idrar yapması istenir. Bu arada işeme sırasında mesane içerisinde ve sfinkterdeki değişiklikler kaydedilirken eş zamanlı idrar akım hızı da ölçülür. Tüm bu veriler değerlendirilerek mesanenin çalışması ve işeme sorununun kaynağı konusunda bilgiler elde edilir.

Kısacası ürodinami işlemi; mesane disfonksiyonları veya işeme zorluğu yaşayan özellikle nörolojik rahatsızlığı olan hastalarda problemi tespit etmek için en üst düzey tetkiklerden birisidir. İşlem öncesi hastanın idrar yolu enfeksiyonu olmadığından emin olmak gerekir.


Ürodinami & Sistometri

Ürodinami & Sistometri