AŞIRI AKTİF MESANE NEDİR?

Son yılların popüler hastalıklarından biri olarak değerlendirilen aşırı aktif mesane hastalığı hastaların sık sık idrara çıkmalarından dolayı günlük yasam kalitelerinde düşüş olmasına sebep olabilen fakat tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.

 

AŞIRI AKTİF MESANENİN NEDENİ NEDİR ?

Genç ve orta yaşlı kadın hastaları oldukça etkileyen, ancak bununla sınırlı kalmayıp, tüm yaş gruplarında ve kadın, erkek, çocuk, yaşlı demeden tüm insanlarda görülebilen bir hastalık türüdür. Aşırı aktif mesanenin nedeni tam olarak bilinememektedir.

 

AŞIRI AKTİF MESANEDE NELER OLUYOR?

Normalde sağlıklı bir insan, mesanesine idrar dolarken bunu hissetmeden belli bir seviyeye kadar biriktirebiliyor. Ancak aşırı aktif mesane rahatsızlığı bulunan hastalar, bu idrarı mesanelerinde biriktiremiyorlar. İdrarları gelir gelmez, hatta mesanelerine çok az bir idrar gelse bile hemen idrar keseleri kasılıyor ve tuvalete gitme ihtiyacı duyuyorlar.

 

AŞIRI AKTİF MESANE NASIL ETKİLER?

Aşırı aktif mesane problemi, yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Hastalar günde 15 – 20 kez tuvalete gidebiliyorlar. Gece uykularından idrar şikâyetleri yüzünden 5 – 6 kez uyanabiliyorlar. Bunun sonucunda da hastaların hayat kaliteleri önemli ölçüde düşmektedir. Hastaların sosyal hayatını da etkileyerek; yolculuk yapmada, otobüse binmede, tiyatro sinemada uzun süre kalamama gibi probleme neden oluyor. Kısacası sosyal hayatları neredeyse tamamen durduğu için hastalarımızın hayat kaliteleri oldukça düşüyor.

 

AŞIRI AKTİF MESANE TANISI NASIL KONUR VE TEDAVİ EDİLİR ?

Aşırı aktif mesane problemlerinden korkulmamalı, söz konusu problemler ilaç tedavileriyle büyük ölçüde giderilmektedir. Özellkile hastalarda şeker hastalığı, Parkinson, demans gibi problemleri de varsa , mutlaka bir üroloji uzmanına başvurup belki bir ürodinami testi yaptırmaları gerekebilir.
Aşırı aktif mesane hastalığı, ürodinami testinde kolaylıkla tanısı konan ve günümüzde uygun ilaçların kullanımıyla tedavisi mümkün olan bir hastalıktır