Prostatit kelime anlamı olarak prostat bezinin enfeksiyonu olsa da pelvik bölgeye ait değişik semptomlar , inflamasyon, ağrı ve etiyopatogenezi tam olarak bilinmeyen klinik tabloyu ifade eder. Prostatit, 4 ayrı kategoriye ayırılır;

1 Akut bakteriyel prostatit

2 Kronik bakteriyel prostatit

3 Kronik nonbakteriyel prostatit

4 Kronik pelvik ağrı

Pelvik bölgede idrar yaparken ağrı yanma şikayetleri olan hastanın bu 4 kategoriden hangisine dahil olduğunu tespit etmek için testler yapılır, sonrasında da buna göre tedavi planı oluşturulur.

1-Akut Prostatit

Akut prostat iltihabi , bakteri prostat bezine yerleştikten sonra hemen ortaya çıkıp şiddetli şikâyetlere yol açabilir. Bu tür ani prostat iltihaplanmasına “akut prostatit” denilir.

Makat bölgesinde şiddetli ağrı, yüksek ateş, idrar yaparken yanma ve hatta idrar yapamama gibi şikayetlerle kendini gösterir.

Akut prostatit, tedavi edilmediğinde mikropların kana karışmasına bağlı şoka ve ölüme sebep olabilir. Klinik olarak teşhis edildiğinde tedavinin başlaması gerekir. Çok kısa sürede uygun kan düzeyine ulaşmak için damar yoluyla güçlü antibiyotik tedavisine başlamak gerekir.

Tedavide üçüncü kuşak sefalosporinler veya kinolon grubu antibiyotikler kullanılır. Belirli bir kan antibiyotik düzeyi elde edildikten ve klinik cevap alındıktan sonra en az 4 hafta süreyle antibiyotiklerin devam etmesi gerekir.

2- Kronik prostatit

Akut prostatit etkeni olabilen bakterilerin oluşturduğu akut olmayan yani yüksek ateşin olmadığı prostat enfeksiyonudur. İrritatif ve obstrüktif üriner belirtilerle seyreder. Prostatik masaj ile alınan kültürlerde üreme görülecektir. Tedavide esas, prostatik sıvıya en fazla geçen antibiyotikler ile alışılmış sürelerden daha uzun antibakteriyel ilaçların verilmesidir. Bunun yanında prostatik masaj yardımcı olabilir. Çok semptomatik hastalarda cerrahi de bir seçenek olabilir. Kronik prostatit genç erkeklerde üretrit veya akut prostatit sonrası başlayabilir.

Şikâyetler, yaşla meydana gelen prostat büyümesine benzer. Muayenede prostat genellikle normal büyüklükte olur En rahatsız edici şikâyetler, sık idrara çıkma, sürekli idrar varmış hissi, idrarda yanma, makat bölgesinde ağrı, meni gelirken yanma ve defekasyon sonrası penis ucundan meni kıvamında bir akıntı gelmesidir. Teşhis genellikle muayene ve öykü ile konulur.

Kronik prostatit tedavisi çoğu kez körlemesine yapılır. Sıcak oturma banyoları şikâyetlerin oldukça azalmasını sağlar. Baharatlı gıdalar(özellikle acı) ve alkol şikayetleri artırır, o nedenle bunlardan uzak durmak gerekir. Ayrıca haftada 2- 3 kez meninin boşaltılmasıda faydalıdır. Tedavide genellikle kinolon grubu antibiyotikler kullanılır. Prostat büyümesinde kullanılan alfa blokörleri kronik prostatit tedavisinde de kullanılabilir.