Human papilloma virüs(HPV)ün neden olduğu bir cilt lezyonudur. Genellikle cinsel ilişki ile ciltten cilde temas ile bulaşır, prezervatif kullanılması bulaşma riskini azaltmaz. Dünyada en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıktır. 170 den fazla HPV tipi tespit edilmiştir. HPV’nin bazı tipleri(16,18,31,33,35,45,52,58) kadınlarda rahim ağzı kanser riskini artırır.

Bulaşma şekilleri;

· Cinsel temas ile bulaşma

· Doğum sırasında bebeğe bulaşma

· Nesneler yoluyla bulaşma; banyo , tuvalet gibi cilt temasının olduğu yerlerden

KONDİLOM TANISI

Kondilom, siğil görüntüsünden kolayca tanınır, kesin tanı patolojik inceleme ile konur. Bazı hastalarda HPV DNA genotiplemesi(PCR) ile detaylı analizde yapılabilmektedir.

KONDİLOM TEDAVİSİ

Mevcut lezyonlar bulaşıcıdır ve yok edilmesi gerekir. Bulaşma cilt teması ile kişinin kendisine ve karşı tarafa olmaktadır. Tıraş olurken kanatılırsa yayılma daha hızlı olur. Siğillerden kurtulmanın en kolay, etkili yöntemi; ağrısız bir şekilde (lokal anestezi ile) elektrokoterizasyondur.

KORUNMA

HPV aşısı ; özellikle mukozal salgılarda nötralizan antikor miktarını artırarak virüsün vücuda girmesini engellemektedir. Kondilomu olan hastalarda da nüks olasılığını azalttığını söyleyen yaynlar mevcuttur. HPV aşısının Türkiye de 4 lü ve 8 lisi mevcuttur, ikisi de kliniğimizde isteyen hastalara uygulanmaktadır. Ayrıca tedavi sonrası immüniteyi artırmak adına ağızdan kullanılan ilaçlarda önerilmektedir.