BÖBREK VE ÜRETER TAŞLARI NEDEN OLUŞUR?

 

Böbrek taşlarının büyük bir çoğunluğu genetik bir yatkınlığa bağlı oluşur. Çok az bir kısmı da tedavi edilebilir bir patalojiye bağlı oluşur bu da basit idrar ve kan tetkikleri ile tespit edilebilir.

 

BÖBREK VE  ÜRETER TAŞI TANI VE TEDAVİSİ

 

Böbrek taşı genelde ağrı, idrarda kanama, bulantı hissi ve hafif bir ateş şikayeti ile aniden ortaya çıkar. Genelde hastalar acil servise başvurur ve yapılan tetkiklerle böbrek taşından şüphelenilerek üroloji uzmanına yönlendirilir. Bazen böbrek taşları ağrı ve diğer şikayetleri yapmadan da oluşabilir, hastalar için en kötü durum budur; çünkü bu tür taşlar tespit edilemezse uzun vade de böbrek fonksiyonları bozularak böbreklerini kaybedebilirler. O yüzden, özellikle daha önceden böbrek taşı düşürenler ve ailesinde böbrek taşı öyküsü olanların yılda bir kez kontrol yaptırmalarını öneriyoruz.

 

Böbrek taşı tanısı için öncelikle idrar tahlili, kan tahlili, üriner ultrason yapılır. Doktorunuz röntgen veya bilgisayarlı tomografi ile taşın tam olarak yeri, boyutu ve röntgende taşın görünüp görünmemesi (bütün taşlar usg veya BT ile görünür, röntgende görünüp görünmemesine göre de opak – nonopak taş ayırımı yapılır) gibi değerlendirmeleri yaparak tedavi planınız oluşturur.

 

Böbrek ve üreter taşlarının tedavisi;

  1. 5 mm den küçük taşlar, bazı ilaç destekleri ile kendiliğinde düşmesi beklenir, ancak 7-10 gün içinde düşmezse aşağıdaki tedavilerden birisi gerekir.
  2. Böbrek ve üreter taşlarında ikinci sırada tedavi, ameliyatsız bir tedavi seçeneği olan ESWL(taş kırma)dir. Taşın boyut ve yerine göre başarı şansı değişmektedir. Bu tedaviye üroloğunuzun önerileri ile birlikte karar verirsiniz.
  3. Böbrek ve üreter taşlarında üçüncü seçenek  ameliyattır. Burada da farklı seçenekler vardır;
    1. Üreter taşlarında URS dediğimiz endoskopik girişim ile taşın kırılıp çıkarılması
    2. Böbrek ve üreter üst bölümdeki bazı taşlarda RIRS dediğimiz flexible URS ile yapılan endoskopik girişim ile taşlar küçük kırıntılar halinde kırılır ve takılan jj stent sonrası hastalar taşlarını kendi düşürür.
    3. Büyük böbrek ve bazı üreter taşlarında PNL dediğimiz lomber bölgeden 1 cm lik insizyonla böbrek içine girilerek taşların kırılıp çıkarılması şeklinde tedavi edilir.
    4. Bazı böbrek taşlarında da açık cerrahi, laparoskopik cerrahi gibi tekniklerle de taş tedavi edilebilir